Bildt tillbakavisar anklagelser mot Lundin Oil

Det kan bli en förundersökning om det svenska oljeföretaget Lundin Petroleums, tidigare Lundin Oil, agerande i Sudan i slutet av 1990-talet. Den europeiska frivilligorganisationen Ecos anklagar företaget för krigsbrott.

Ecos presenterade tidigare i veckan en rapport som man hävdar innehåller bevis mot företaget.

Men utrikesminister Carl Bildt (M), tidigare styrelseledamot i dåvarande Lundin Oil, förnekar i dag att bolaget ska någon som helst koppling till kriget.

– Tvärtemot tror jag att det här ledde till det fredsavtal som slöts något senare. Det var ett fredsavtal när man började verksamheten där nere, men det eroderades. Sedan tror jag att detta bland annat ledde fram till det fredsavtal som vi nu försöker att genomföra, säger han.

Men att det svenska oljebolaget skulle ha koppling till fred är något som Ecos, som är en sammanslutning med ett 50-tal frivilligorganisationer, inte tror på.

Ecos presenterade tidigare i veckan en rapport med vad de säger är nya bevis för att sudanesiska soldater i samarbete med milis ska ha attackerat och tvångsförflyttat civilbefolkning.

Det ska man ha gjort för att bland annat Lundin Oil, dåvarande Lundin Petroleum, och det konsortium som företaget tillhörde, skulle kunna utvinna olja i Sudan.

En av rapportförfattarna har tidigare sagt till Ekot att Lundin Petroleum själv inte har utfört övergrepp, utan att lokalt anställda ska ha hyrt in sudanesiska officerare, och på så sätt ha bidragit till kriget.

– Att det skulle finnas individer som på ett eller annat sätt skulle ha gjort annat och som skulle ha koppling till Lundin, det utreddes rätt noggrant 2001 och 2003. Då fann man ingen koppling till detta, säger Carl Bildt, som var ledamot i Lundins styrelse fram till 2006.

Vad gäller en eventuell förundersökning så vill åklagare Magnus Elving vid internationella åklagarkammaren inte uttala sig i dag.

Men han har tidigare sagt till Ekot att han redan före Ecos rapport har fått in en anmälan och att det nu pågår en förstudie. Det kan leda fram till en förundersökning. Men det vill Carl Bildt inte kommentera i dag, vare sig som utrikesminister eller som tidigare styrelseledamot i Lundin.

– Som före detta styrelseledamot i Lundin Petroleum är jag numera statsråd och får inte uttala mig om någonting i rättsväsendet, för då hamnar jag på goda grunder i konstitutionsutskottet. Statsråd och regeringen ska icke lägga sig i de rättsrådande organens arbete.

Men det blir lite dubbla stolar här då?

– Nej, det är bara en stol, säger Carl Bildt, utrikesminister och tidigare styrelseledamot i Lundin Petroleum.