Rätt svar i tävlingen Steg för steg

Rätt svar: Kapare

Musiken på måndagen skulle leda tankarna både till Gotland (som var kapartillhåll på 1300-talet) och Västindien (där både kapare och sjörövare härjat under århundraden) genom Di sma Unda jårdi och Anita i baktakt.

Det vi söker denna vecka är KAPARE, en sorts officiella och legala pirater. Vandrarhemmet af Chapman i Stockholm har sitt namn efter Fredrik Henrik af Chapman - vars far Thomas Chapman kom till Sverige som kapare under Karl XII:s nya kapareglemente.

Att ha ett officiellt kaparbrev gav rätt att kapa fientliga makters handelsfartyg - sjöröveri var däremot illegalt. Även med kaparbrev riskarades man dock halshuggning om man blev tillfångatagen av fienden.

De tidiga kaparne i Östersjön (Vitaliebröderna) lockade ofta till sig besättningsmän genom att de hade rykte om sig att dela kaparbytet lika inom besättningen.

På tisdagen hörde vi Jag vill vara din Margareta som en påminnelse om drottning Margareta vars motståndare under de nordiska tronföljsdoroligheterna på 1300-talet, Albrekt av Mecklenburg, anlitade kapare för att försörja Stockholm och de tyska knektarna där med förnödenheter.

Dessa Vitaliebröder och deras efterföljare hade stridsropet "Guds vänner och allas fiender" - och deras härjningar ledde bl a till stigande sillpriser eftersom varutransporterna måste försvaras för att alls komma fram till avsedda hamnar.

Kaperiet var ett fiffigt sätt att förstärka militära flottor och inte förrän i en konvention 1856 förbjöds verksamheten - USA hade dock haft så stor nytta av kaperiet ii frihetskriget att de vägrade skriva under avtalet. Sjörövar-Fabbe på onsdagen gav sjöröveriet, och vitaliensarna har redan omnämnts.

En av världshistoriens mest berömda kapare var Sir Francis Drake som opererade under Drottning Elisabeth och i Sverige på västkusten har vi den berömde kaparkaptenen Lasse i Gatan - på 1700-talet adlad Gatenhielm.

Den formella värderingen av de svenska kaparnas byten och hur det skulle fördelas sköttes under en tid av amiralitetsrätten i Göteborg.