Parkeringskontrollerna i Rinkeby fortsätter trots stenkastning

Securitas har utökat samarbetet med polisen för att garantera säkerheten för parkeringsvakter som patrullerar i Rinkeby, men att helt avstå från att ha parkeringsvakter i Rinkeby är inte aktuellt i dagsläget.

Parkeringsvakter utsattes för hot och stenkastning av ungdomar i Rinkeby för två veckor.
– Att helt ställa in övervakning av parkeringen i Rinkeby är inte aktuellt för närvarande utan vi hanterar det löpande genom att göra bedömningar tillsammans med uppdragsgivaren och polis framförallt, säger Peter Köhler som är informationschef på Securitas.
Det var för snart två veckor sen som parkeringsvakter utsattes för hot och stenkastning av ungdomar i Rinkeby . Stenar haglade mot bilarna, däck skars upp och ungdomar skrek också att om parkeringsvakterna kom tillbaka så skulle de slå sönder bilarna. Vakterna känner idag en stor oro för att jobba i Rinkeby. Transportarbetarförbundets huvudskyddsombud på Securitas i Stockholm, Anders Rengart, vill nu att arbetsgivaren Securitas gör en riskbedömning för det här uppdraget.
– Jag vill att man ska göra det som är föreskrivet, nämligen att man gör en ordentlig bedömning av riskerna för det här uppdraget. Kommer man då fram till att man överhuvudtaget inte ska jobba på den här platsen under en period så kan det vara en god idé. För att inte väcka ont blod i onödan och kanske skapa situationer, säger Anders Rengar.
Men en sådan åtgärd är för tidig, säger alltså informationschefen på Securitas Peter Köhler.
– Det är ju en diskussion vi får föra, det är inte aktuellt just nu i alla fall. Men vi för löpande diskussioner med bland annat huvudskyddsombudet, arbetsmiljöverket och uppdragsgivaren, säger Peter Köhler informationschef på Securitas.

Reporter Baris Kayhan
baris.kayhan@sr.se