Ask lovar hårdare tag mot grooming

Om regeringen sitter kvar efter valet ska polisen få bättre möjligheter att spåra vuxna som söker sexuell kontakt med barn via internet. Polisen ska kunna spåra ip-adresser om de misstänker så kallad grooming. Det lovar justitieminister Beatrice Ask.

– Vi får gå fram med bättre möjligheter för att få ut ip-adresserna så att polisen verkligen kan leta igen sådana som ägnar sig åt den här typen av sexuella kontakter med barn.

Med nuvarande lagstiftning är det inte tillåtet att spåra ip-adresser för brott som inte kan ge hårdare straff än böter och det kan inte försök att söka kontakt med barn på nätet - om det inte faktiskt leder till kontakt i verkliga livet utanför nätet.

17-åriga Veronika Frid är en av många unga som har råkat ut för så kallad grooming.

– Det har hänt att folk skrivit snuskiga saker och försökt fått reda på var jag bor. Men det är bara att blockera så att de inte kan skriva.

Veronika Frid har alltså löst oönskade inviter genom att se till att blockera de som skickar inviterna från hennes sida på internet.

Hittills har ingen fällts för lagen mot grooming. Men det vill Beatrice Ask ändra på genom att göra reglerna för att kunna söka ip-adresser mer lika de som redan gäller vid misstanke om barnporrbrott.

– Jag tycker att det är oerhört angeläget att vuxna som försöker övertyga barn om att ha sex på något sätt, genom kontakter på nätet, måste vi nå och få tag i.

– Då måste polisen ha bättre möjligheter att få den uppgift som behövs för att reda ut identiteten.

Det kan inte vara känsligt av integritetsskäl?

– Jo det kan det vara men övergrepp mot barn är ändå så pass allvarligt att det finns skäl att ha regler som underlättar lagföring av det.

Lagändringen kan dock träda i kraft tidigast nästa år. Beatrice Ask vet inte säkert när regeringen kan lägga fram ett förslag.

– Jag vågar inte svara på det. Det ligger inte på listan nu utan det kan bli först till hösten tidigast.

Så det blir först efter valet?

– Absolut.

Johnny Lindkvist som är expert på ungdomskommunikation tycker att det vore bättre att satsa mer på att förebygga grooming.

– Man börjar lite i fel ände. Det vore mer effektivt att börja med ett samtal med de stora sajterna där barn och unga hänger för att hitta gemensamma regler eller överenskommelser för att på så sätt förebygga bort det här.