Borås

Helga fick rätt mot Borås Stad

Man har rätt till dagisplats även om man för tillfället går hemma men måste vara tillgänglig för arbete. Det har trebarnsmamman Helga Palsdottir Saarenpää i Borås visat. Tidigare arbetade hon för ett bemanningsföretag och nekades barnomsorg när hon satt hemma och väntade på uppdrag. I torsdags vann hon i Kammarrätten mot Borås Stad.

– Det känns underbart, säger Helga Palsdottir Saarenpää och skrattar.

När Helga jobbade på ett bemanningsföretag så ansåg inte kommunen att hon jobbade när hon var hemma och väntade på uppdrag. Bemanningsföretaget kunde ibland ringa och beordra ut Helga omedelbart. Sjöbo kommundel hade förståelse för det och erbjöd dagisplats lika snabbt. Men det räckte inte för Helga.

– Vid den här tidpunkten var min dotter runt ett år gammal och det fungerar ju inte att väcka henne när hon exempelvis ligger och sover middag och de kanske precis ätit lunch på dagis när vi dyker upp.

Helga tvingades lämna sitt jobb delvis på grund av att hon inte fick barnomsorg och hon har senare erbjudits ett annat jobb men fått tacka nej av samma skäl.

Många andra föräldrar i samma situation har hört av sig till Helga och hennes seger kan bli till glädje för många andra föräldrar.

– Någonting positivt måste komma ur det här för det var väldigt tufft när vi först fick veta att det inte var okej att få barnomsorg. Det var som att få ett slag i ansiktet. Jag hade ju fast jobb med fast månadslön och hade inte mer rätt an arbetslösa och föräldralediga till barnomsorgen.

Helga förlorade i Länsrätten mot Borås Stad och därför kom beslutet från Kammarrätten som en stor överraskning säger hon.

– Det här beslutet var inte väntat. Det känns ju som en på miljonen att man skulle få rätt. Jag menar, det här är ju mot kommunen!

Borås Stad har ännu inte tagit ställning om man ska överklaga Kammarrättens dom.