Politisk skandal överskuggar slovakiskt val

Mycket tyder på att dagens parlamentsval i Slovakien kommer att avgöras av den allvarligaste politiska skandalen sedan självständigheten för 17 år sedan.

Klockan sju i morse öppnade vallokalerna i Slovakien. Valutgången har verkat helt självklar, att den sittande vänsterkoalitionen med den populäre premiärministern Robert Fico lätt skulle vinna.

Men precis lagom i tid för att vända opinionen släppte media en politisk bomb.

Fico:s parti SMER och Fico själv svärtas av den värsta politiska skandalen i landet sedan självständigheten för 17 år sedan. Väljarstödet rasade direkt efter nyheten om att partiet och även Fico ska ha fått pengar illegalt till valkampanjer 2002.

Fico har förnekat och hävdat att detta är en smutskastningskampanj orkestrerad av högeroppositionen. Han har stämt dagstidningen SME, tv- och radiokanaler som offentliggjort bandinspelningarna som sägs bevisa det illegala partistödet.

Men Fico har också tagit stryk av en annan affär där han ska ha gett ett pris på 17 000 euro till en modell. Detta samtidigt som det saknades pengar för att hjälpa alla offren från de omfattande översvämningarna.

Robert Fico har sedan 2006 regerat i en koalition med ett extremnationalistiskt parti och HZDS-partiet.

Oppositionen med en rad höger centerpartier, kristdemokrater och två etniska ungerska partier hoppas kunna ta över regeringsmakten. Ledaren för det största oppositionspartiet SDKU Iveta Radicova lovade i en avslutande tv-tal att hennes parti ska göra landet mer företagarvänligt och slå mot korruptionen.

En ny regering kan också komma att riva upp det redan beslutade eurostödet till Grekland, om det tar makten. Slovakien är eurozonens fattigaste medlem, som själv tvingas låna pengar för att vara med i det beslutade stödpaketet till Grekland.

Klockan tio i kväll stänger vallokalerna. Ett första resultat väntas komma kort därefter.