"Belgien klarar ordförandeskap utan ny regering"

I dag går Belgien till val och om mindre än tre veckor tar Belgien över som EU:s ordförandeland. Mycket lite talar för att Belgien hinner få en ny regering fram till dess. Men det är inget problem, säger Belgiens vice premiärminister och budgetminister Guy Vanhengel till Ekot.

Guy Vanhengel tror till och med att det kan bli så att Belgien inte klarar att bilda ny regering under de sex månader Belgien ska vara EU:s ordförandeland.

– Det är mycket möjligt att det kan bli så. Det har vi varit med om förut och vi har alltid problem mellan den franskspråkiga och den flamländska befolkningen, förklarar Vanhengel, som tillhör de flamländska liberalerna.

Det var det partiet som orsakade regeringskrisen. Orsaken var att det inte blev någon ny indelning av de flamländska valdistrikt där den allt större franskspråkiga befolkningen kan ta politisk makt genom att rösta på sina partier.

I det föreslagna nya systemet skulle det bara vara möjligt att rösta på flamländska partier i flamländska kommuner. En självklarhet tycker Belgiens vice premiärminister eftersom de flamländska inte vill förlora sitt geografiska territorium.

Att det i samma land talas om att en grupp inte vill förlora sitt land säger en del om motsättningarna i Belgien. Vanhengel säger också att utan en överenskommelse så blir det ingen ny regering i Belgien. Något som innebär att Belgien helt enkelt kommer att styras av en expeditionsregering.

När det gäller valet har de flamländska liberalerna tagit en stor risk genom att spräcka regeringen. Risken är att väljarna straffar det parti som orsakade regeringskrisen och nyvalet. Vanhengel vill inte säga det högt men han och andra partiveteraner var av den anledningen mot att liberalerna skulle välja regeringen. Men den striden vann den betydligt yngre partiledaren Alexander de Croo.

Vem som hade rätt visar sig i kväll när valresultatet kommer.