Oklart vem som ska styra Slovakien

Slovakiens president kommer att ge den sittande premiärministern, socialdemokraten Robert Fico, i uppdrag att försöka bilda regering. Han får uppdraget trots att oppositionen, fyra center-högerpartier, vann gårdagens parlamentsval med klar majoritet.

Fico söker regeringssamarbete med Slovakiska nationalistpartiet.

När i stort sett alla röster räknats i Slovakiens parlamentsval visade det sig att center-höger-oppositionen vunnit tillräckligt för att ta över regeringsmakten. Men premiärministerns parti fick flest röster och han tänker inte ge sig.

Smer 62 platser av parlamentets 150 när 99 procent av rösterna räknats.

Premiärminister Fico sa i dag på morgonen att han tänker försöker bilda en koalitionsregering med ytterligare ett parti.

Smer har med en av sina forna koalitionspartners 71 platser. Men det tredje partiet i regeringskoalitionen, folkrörelsen för ett demokratiskt Slovakien, tog sig inte in i parlamentet alls.

Så regeringsmakten är inte avgjord, eftersom oppositionspartierna också planerar att bilda en koalitionsregering.

Sex partier tog sig in i parlamentet och oppositionen har en knapp majoritet med 79 platser. Det blir i så fall en koalition av fyra partier, liberala, kristdemokrater och ett ungersk etniskt parti. Och med en kvinna som trolig ny premiärminister. Iveta Radicova, ledare för det största oppositionspartiet SDKU, blir i så fall landets första kvinna på den posten.