Konjunkturen

Optimism i överkant hos företagen

Företagare är ofta för positiva i sina framtidsprognoser. Men det är egentligen inget stort problem, tycker Svenskt Näringslivs nationalekonom Victor Snellman. Tvärtom, säger han.

I fredags berättade vi om den senaste, mycket positiva konjunkturprognosen. Och när företagen som deltar i Svenskt Näringslivs undersökningar får sia om framtiden visar det sig att de tror att det kommer gå bättre än vad det senare verkligen gör.

-Företag och entreprenörer är naturliga optimister. Man har ett företag och en produkt och personal som man tror på, och tur är väl det, säger Victor Snellman, nationalekonom på Svenskt Näringsliv.

Fyra gånger varje år presenterar Svenskt Näringsliv prognoser där företag runt om i landet får svara på frågor om hur det går just nu och om hur de ser på framtiden.

Just nu är det glada miner bland företagen och de upplever att konjunkturen vänt och att hjulen snurrar allt snabbare. Men faktum är att företagen ofta är lite väl optimistiska i sina prognoser.

För om man jämför med hur mycket företagen tror att de ska producera om ett halvår lyckas de sällan nå den prognosen som de hoppats på. Men Victor Snellman på Svenskt Näringsliv ser inga problem med dom positiva företagarna.

-Tänk om våra företag var konsekvens för pessimistiska. Då hade det varit svårt att få en ökad produktion och bättre produkter i det här landet, säger han.