TIBRO

Vindkraftsivrare besvikna på försvaret

Nu reagerar företagare i Tibro som drabbas av försvarets nya linje mot vindkraft nära militära flygfält. Per-Ola Widerfalk har tillsammans med ett fyrtiotal andra intressenter investerat i ett vindkraftsbygge, som nu verkar gå om intet. Han är besviken på försvaret.

Sedan några år tillbaka har aktiebolaget Kråkvind AB planerat ett vindkraftverk nära Tibro Motorstadion. Miljontals kronor har investerats av företagare och privatpersoner.

Försvaret ändrade hållning
Det senaste beskedet var att de fick bygglov för att bygga ett större vindkraftverk. Men det var innan Försvaret bytte linje.

--Det känns väldigt mycket som den stora mot den lilla... Vi har jobbat väldigt mycket för det här och för bygden. Som initiativtagare har jag frågat grannarna tre gånger, för varje gång jag får förnyat bygglov måste jag tillfråga berörda parter. Och grannarna har varit oerhört positiva.

Försvarsmakten har alldeles nyligen fattat ett centralt beslut som kan drabba alla vindkraftverk inom fyra mil från militära flygfält.

Där ska inga vindsnurror finnas, menar Försvarsmakten, eftersom de höga verken kan ställa till problem för stridsflygplanen.

Allt jobb i onödan
Per-Ola Widerfalk anser att de berörda kunde fått besked om detta långt tidigare.

– Det känns lite konstigt att försvaret kan gå emot detta när de har gett oss klartecken hela tiden. Vi kan ingenting göra nu och då har vi gjort allt arbete i onödan.

Sten Lillieström
sten.lilliestrom@sr.se