SKARABORG

Mansdominans i Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna skiljer ut sig på många olika sätt från övriga partier. Det visar statistik från Statistiska centralbyrån SCB över vilka namn som står på partiets listor till kommunvalen i Skaraborg. Bland annat är SD det klart mest mansdominerade partiet.

Hanna Wigh, SD:s förstanamn i Falköping, menar att partiet svartmålas i media och att människor därför tror att partiet bara består av män.

– Jag tror helt enkelt att de blir lite avskräckta och inte riktigt vågra närma sig eftersom vi i media utmålas som stora farliga män. Ständigt läser man i media om främlingsfientliga gubbar.

Inga gubbar men många män
Men några gubbar handlar det inte direkt om i partiet. Inget annat parti har så många yngre personer på sina listor som Sverigedemokraterna.

Men Sverigedemokraterna består däremot mestadels av män. En och annan kvinna sticker ut på listorna, men i huvudsak är det nästan bara män som är nominerade.

Hanna Wigh i Falköping är ett undantag och hon hoppas att det ska ändras till nästa val.

Annat som sticker ut när det gäller Sverigedemokraternas kandidater är bland annat deras låga inkomster. De hamnar lägst ner i inkomstligan, och nära hälften tjänar under 200 000 kronor om året.

Vanligt med låg inkomst
Precis som i övriga småpartier i Skaraborg, så är det nästan ingen kandidat som kommer upp i en inkomst som gör att de betalar statlig skatt.

Ingen av de 22 Sverigedemokrater som är nominerade till kommunfullmäktige i Skaraborg tjänar heller mer än 400 000 kronor.

För Hanna Wigh är det här ett tecken på att de är en utsatt grupp.

– Man spelar inte på lika villkor, man bli förfördelad på arbetsmarknaden och man får helt enkelt kämpa på ett annat vis.

Sten Lillieström
sten.lilliestrom@sr.se