Separatisterna segrade i Belgien

Gårdagens belgiska val blev en storseger för det parti som kan tänka sig att dela Belgien i två stater. Den nya flamländska alliansens partiledare Bart De Wever möttes av jubel när han höll segertalet inför sina anhängare.

Bart De Wever tolkar in partiförkortningen N-VA till ett latinskt ordspråk som betyder ingenting är omöjligt.

Hans parti blir nu störst i det belgiska parlamentet med runt trettio av etthundrafemtio platser.

I går kväll tonade de Wever ner allt tal om att dela Belgien i en vallonsk och en flamländsk del.

– Så har jag aldrig sagt, jag har bara talat om en evolution, sa De Wever.

Något som betyder att han inte ger sig förrän dom belgiska valreglerna görs om så att det bara blir möjligt att rösta på flamländska partier i en rad kommuner runt Bryssel.

Eftersom det krävs att minst fyra partier är överens för att forma en belgisk regering lär inte De Wever bli premiärminister.

Den som tippas är i stället valets andre stora segrare, socialdemokraten Elio de Rupios parti gick starkt fram och han var i går kväll tydlig på att han nu är redo att samla Flandern, Vallonien och Bryssel till en politisk överenskommelse:

Nu börjar regeringsförhandlingar som kan dröja flera månader. Det lär bli en expeditionsregering som styr Belgien när landet blir EU:s ordförandeland den första juli.

Ett värre problem för Belgien är det finansiella läget. Av euroländerna har bara Grekland och Italien större skulder än Belgien.

Utan en stabil regering finns risk för minskat förtroende hos marknaden, som ju håller sig till siffror och inte bryr sig särskilt mycket om en språkstrid mellan franskt och flamländskt.