Måndag 14 juni

Harsyra, Hemslöjd och Humor

Det finns en hel skatt med godsaker ute i vår natur och Peter Jägerbro har koll på det mesta. Han fortsätter att lotsa Lana runt i Vallaskogen även den här veckan och idag hittar han bland annat Fyrkantig Johannesört. Och hur har man egentligen kommit fram till vad som är giftigt, vem är det som har testat? Enligt Peter är det nog många som har dukat under i vetenskapens namn.

Peter hittade också harsyra i skogen, något som blivit riktigt inne och som de allra finaste restaurangerna numera har på sin meny.

Veckans dagboksgäst heter Pontus Carlsson, han har precis jobbat färdigt som språklärare på högstadiet och till hösten börjar han plugga ekonomi i Kina. Kanske ett framtida yrke för Pontus... Annars har han nu gått över till att bli schackspelare på heltid, för Pontus hör till Sveriges allra bästa på schack och sitter dessutom inne på en stormästartitel.

Hemslöjden i Östergötland firar 100 årsjubileum i år.
Bland annat firar man med utställningen "Natur och Naturligt". Lars åkte dit för att få sig en smygtitt och lotsades där runt av slöjdkonsulenterna Kerstin Eriksson och Annsofi Svansbro.

Ikväll har en ny humorserie premiär på SVT: "Ingen Bor I Skogen".
Bakom serien ligger humorkollektivet Klungan som egentligen har sin bas i Umeå men vars medlemmar är spridda över landet. Sven Björklund som numera är Krokeksbo kom till studion och berättade mer om Klungan, om "Mammas Nya Kille" i P3 och givetvis om den nya TV-serien.

I Public Service idag handlade det bland annat om Statistiska Centralbyråns opinionsundersökning som kom förra veckan. Statsvetaren Sören Holmberg kommenterar liksom Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin.
Carl Henrik Svanberg dyker också om och pratar om oljeläckan i den Mexikanska Golfen.
Och varför tycker Göran Hägglund att han skulle bli en bra badtermometer?