Inför valet

Centern sämst på mångfald

Det borgerliga blocket i Skaraborgs kommuner har hälften så många företrädare med utländsk bakgrund som de rödgröna. Lägst andel politiker med utländsk bakgrund finns det på Centerpartiets vallistor.

En procent av kandidaterna på Centerpartiets listor till kommunfullmäktige i Skaraborg är politiker med utländsk bakgrund. Det placerar Centern på en jumboplats i området.

Karola Svensson, Centerpartiets andranamn i Falköping, är besviken på hur det ser ut:

– Jag tycker att det är tråkigt, för jag anser att mångfald berikar.

Måste bli bättre
Befolkningen i Västra Götaland består till elva procent av människor med utländsk bakgrund. Varför namnen på partiets listor inte återspeglas av hur det ser ut i samhället, tycker hon är svårt att svara på.

 – Jag har försökt fundera på detta, bland annat på hur vi jobbar. I Falköping försöker vi ju att få in folk med annan härkomst inom arbetssektorn och den biten... Det är kanske så att vi inte kommit ut tillräckligt mycket med vårt budskap. Vi behöver synas mer i de frågor som berör de här personerna. Vi behöver nog också mer aktivt söka upp dem, säger Karola Svensson. 

Statistiken från Statistiska centralbyrån visar också att Skaraborg även som helhet har en låg andel politiker med utländsk bakgrund, jämfört med länet. Snittet ligger, totalt sett, hälften så högt som i regionen. 

– Jag tror att vi alla måste jobba på att få till mångfalden på våra listor, för mig veterligen så är det inget parti som har en väldigt hög andel på sina listor.

Sten Lillieström
Sten.lilliestrom@sr.se