Sörmland

Få utlandsfödda inför höstens val

Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna har sämst representation i länet av personer med utländsk bakgrund, bland de större partierna. Partierna har bara sju procent utlandsfödda på sina valsedlar till kommunfullmäktige.

I Sörmland är 16 procent av invånarna födda utanför Sverige och mer än var fjärde har en förälder som är född utomlands.

Men bland de personer som kandiderar för Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna i Sörmlands kommuner är bara sju procent födda i andra länder. Ungefär var tionde kandidat i de partierna är född i Sverige men har en förälder från ett annat land, mot var fjärde i befolkningen.

Bara Sverigedemokraterna har mindre andel med utländsk bakgrund. Det visar siffror som Statistiska Centralbyrån tagit fram åt Sveriges Radio.

Inger Fredriksson, Centerpartiets ordförande i Sörmland, säger att hennes parti har extra svårt att rekrytera utlandsfödda kandidater eftersom partiet har sin bas på landsbygden och är svagt i städerna, där många av länets utlandsfödda bor. Centerpartiet har höjt sig från fyra procent utlandsfödda förra valet till sju procent i år. Men Inger Fredriksson tycker att partiet kunde ha gjort bättre ifrån sig.

– Det finns mycket, mycket mer att göra för att få in fler medlemmar i vårt parti som är utrikes födda, säger hon.

Folkpartiet och Kristdemokraterna ligger kvar på samma låga nivåer som vid förra valet.

– Det är ett problem. Här måste vi bli bättre på att locka invandrare till våra föreningar och det är tyvärr inte lätt, säger oppositionsrådet Ewa Callhammar, Folkpartiets ledare i Katrineholm.

Folkpartiets starka kort är jämställdhet och partiet har hög kvinnorepresentation. Partiet har tidigare varvat kvinnor och män på sina listor, och Ewa Callhammar säger att hon är beredd att använda samma typ av kvotering för att få in fler med utländsk bakgrund, och till exempel bestämma att var sjätte kandidat ska vara född utomlands.

– Men först och främst måste de bli medlemmar innan de kan stå på en lista till fullmäktige, säger hon.

Socialdemokraterna och Moderaterna har båda lika stor andel utlandsfödda, elva procent. Men när det gäller kandidater som har föräldrar från ett annat land ligger Moderaterna högre än Socialdemokraterna.

Störst andel utlandsfödda har Vänsterpartiet, 24 procent. Därefter kommer Miljöpartiet, som ligger precis på befolkningssnittet.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Hans Andersson
hans.b.andersson@sr.se