Trä kan bli till blodådror

Nya ledband, senor, ben och blodådror av trä – det kan bli framtiden, enligt forskare. Nanocellulosa kallas materialet som kan komma att användas för att tillverka mänskliga reservdelar.

Det har länge varit svårt att hitta ett material som klarar den hårda tillvaron inuti människokroppen – en fuktig och varm miljö som inte accepterar att vad som helst inkräktar.

Nu verkar det dock som att cellulosa – det vanligaste organiska ämnet som finns i naturen – har de egenskaperna som krävs.

När man tillverkar den så kallade nanocellulosan, så är det just trä som används som råvara. Men själva träfibern i sig duger inte.

I stället är det de tusen gånger mindre fibrillerna, som gömmer sig inne i cellulosan, som har de åtråvärda egenskaperna. Och de är såpass små att det räknas som nanoteknik när man jobbar med dem.

Nanocellulosan kan också lösa problemet med avstötning, som är vanligt när man försöker införa nya material i människokroppen. 

De studier som gjorts på djur är hittills positiva – och forskare i Göteborg som tillverkar nya blodådror av nanocellulosa har fått bra resultlat på det man kallar biokompatibilitet.

Det finns också stora förhoppningar på att nanocellulosan ska bli användsbart i andra områden, enligt forskarna.

– Jag tror att det kan användas till väldigt mycket. Vi tänker att vi skulle kunna göra membran som kan användas till att rena luft eller vatten, eller använda fibrerna som armering i kompositmaterial, säger Kristiina Oksman, professor i trä- och bionanokompositer vid Luleå Tekniska Universitet.