Kalmar län

Fler pooler - fler säkerhetsrisker

Antalet privata pooler växer snabbt i Sverige men med uppgången följer ökade säkerhetsrisker. För trots att det finns regler som säger att en pool ska vara inhängad eller skyddad mot drunkningsrisk på ett annat sätt, så saknar många pooler tillräckligt skydd.

I var och varannan villaträdgård syns dom nu pooler som antingen är nergrävda eller står ovanpå gräsmattan. Försäljningen slår rekord både för relativt enkla pooler för någon tusenlapp till de som kostar sexsiffriga belopp.

– "Kurvan pekar rakt uppåt säger" Per Sandgren som säljer pooler i Kalmar.

Förrutom de som alltid köper de dom vill ha så är det många far- och morfäldrar som handlar inför barnbarnens besök och så köper allt fler småbarnsfamiljer själva bassänger av olika storlek säger han till Sveriges Radio Kalmar.

Med försäljningsuppgången följer ökade säkerhetsrisker för trots att det finns regler som säger att en pool ska vara inhängad eller skyddad mot drunkningsrisk på att annat sätt saknar många pooler tillräckligt skydd.

Det är fastighetsägarens ansvar att poolen är säker men tillsynen har fallit mellan stolarna säger Jan Schyllander vid myndigheten för samhällsskydd och beredskap till Sveriges Radio Kalmar.

I genomsnitt har ett förskolebarn per år drunknat i privar pooler de senate tio åren fram till 2007 och Jan Schyllander är rädd att dödstalen ökar med fler pooler om inte reglerna följs bättre.

Både Boverket och Konsumentverket håller just på att se över säkerhetsrutinerna för privata pooler i Sverige.