Forsmark

Greenpeace-intrång på kärnkraftverket

Aktivister från Greenpeace tog sig vid åtta-tiden på måndagsmorgonen in till Forsmarks kärnkraftverk. Nu ifrågasätts kraftverkets säkerhet. Totalt 58 personer har gripits, och 27 av dem är anhållna, misstänkta för grovt olaga intrång och brott mot skyddslagen.


Greenpeaceaktion vid Forsmark kärnkraftverk. Källa:Greenpeace

 – Det är inte acceptabelt att det ska gå att komma så nära själva anläggningen, säger miljöminister Andreas Carlgren till TT.

 – Jag tycker att intrånget visar på något som är mycket allvarligt.

Tomas Hägg, biträdande kommunikationschef vid Forsmarks kärnkraftverk, menar att säkerheten vid verket är tillräckligt god.

Aktivisterna tog sig över staketen kring kraftverket bland annat med hjälp av en stegbil och några kom så långt som upp på taket till reaktor 2. 

Deras krav var att Sveriges riksdag röstar nej till ny kärnkraft vid omröstningen den 17 juni och istället satsar på förnybar, hållbar energi.

Ett 50-tal aktivister greps under förmiddagen av polis, misstänkta för olaga intrång och brott mot skyddslagen.

Vägen till Forsmark spärrades av under en stor del av dagen, och under eftermiddagen söktes hela kraftverksområdet med omnejd igenom av polisens nationella insatsstyrka för att säkerställa att inga aktivister fanns kvar.

En kvinna som jobbar på Forsmark berättar hur hon såg aktivisterna ta sig över staketet in på området.

 – Vid 8.10 ungefär så såg jag att de med hjälp av en kranbil på utsidan tog sig in och över staketet. De hade förberett sig. Det var ett antal, vet inte hur många de var.

Vad hände sen, när de tagit sig över staketet?
– Nu står jag och tittar och de är uppe på taket på reaktor 2. Det verkar ganska lugnt. De verkar ha satsat på att klättra upp på blocken, att sitta på utsidan. Verket är ju låst så det är svårt att ta sig in. Finns det någon möjlighet att ta sig in så är det väl från taket.

Ser det ut som de har redskap med sig för att ta sig in?
– Det ser jag inte. De som är vid reaktor 3 sprang med protestlappar: Rösta Nej, Greenpeace. Borta vid reaktor 1 har flera kedjat fast sig i kranbilen. En sitter i toppen och en barrikad av tre personer sitter längre ned.

Greenpeace talesman Ludvig Tillman understryker att aktionen är fredlig och säger att de vill påverka politikerna att inte rösta för en fortsatt satsning på kärnkraften.

 – Nu på torsdag ska det fattas ett avgörande beslut i Sveriges riksdag. Det handlar om att tillåta att bygga nya reaktorer eller inte. Då är frågan om vi ska ersätta dem med förnybar energi eller med ännu fler reaktorer? Det har aldrig varit mer uppenbart att vi kan ersätta reaktorerna med förnybar energi, fortsätter Ludvig Tillman.