Tusendels millimeter små kretsar skapade

Oerhört små men samtidigt mycket kraftfulla komponenter till elektronikprodukter – det hoppas man att den så kallade nanoelektroniken ska leda till. Nu har ett internationellt forskarlag tagit ett steg mot att skapa kretsar i den här skalan, någon tusendels milimeter stora.

Forskarna utgick från supermaterialet grafen, som är en form av kol i atomtunna skikt. Grafen har väldigt goda ledande egenskaper, men forskarna började med att oxidera en grafenyta så den blev halvledande.

Därefter använde de ett redskap som kallas atom-svep-mikroskop och som kan beskrivas som ett kombinerat mikroskop och lödkolv, alltihop på atomnivå, för att skapa spår i ytan genom att bränna bort oxiden.

De här spåren av frilagt rent grafen får då väldigt god ledningsförmåga, till skillnad från den omgivande ytan. Forskarna spårade fram kvadrater som var bara en halv tusendels millimeter stora, kvadrater som kan fungera som små små kretsar.

– Det här är mycket spännande och ett viktigt steg mot att praktiskt nyttja grafen i ny elektronik, säger professor Mikael Fogelström vid Chalmers till Vetenskapsradion.

– Denna artikel beskriver en ny metod att rita kretsar helt i grafen där linjebredden kan vara ner mot tio nanometer. Det skall bli intressant att se nästa steg med karakterisering av funktionella kretsar och vilken prestanda de kan komma upp i, fortsätter han.

Forskarna från USA, Sydkorea och Frankrike presenterar sina resultat i tidskriften Science.