Pias sallad med vitlöksfräst sparris

17 juni 2010

4 portioner

250 g grön sparris
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 påse babyspenat, 70 g
1 romansallatshuvud
250 g körsbärstomater
1 liten melon av valfri sort, t ex nätmelon
2 msk pinjekärnor
3 msk olivolja + 1 msk balsamvinäger
flingsalt och nymald svartpeppar

Bryt av den nedre torra delen på sparrisen. Grilla hastigt eller förväll i lättsaltat vatten, ca 3-4 minuter. Lägg den i kallt vatten. Hetta upp 1 msk olja med 1 finhackad vitlöksklyfta. Ta upp och torka sparrisen och fräs den mycket hastigt. Salta.
Skölj och torka spenat och sallatsblad noga. Bryt romansallaten i grova bitar. Blanda det i en stor skål. Dela körsbärstomaterna, gröp ur melonen och blanda i det med sallaten och spenaten. Rosta pinjekärnorna 1-2 minuter i en torr panna. Vispa ihop olivolja och balsamvinäger och blanda i salladen. Salta och peppra. Lägg sparrisen ovanpå och garnera med pinjekärnor. Strö på några saltflagor. Servera genast.