Ship to Gaza

Israel utreder konvojattacken på egen hand

Israels regering har röstat igenom förslaget att tillsätta en oberoende kommission för att utreda räden mot Gazakonvojen för två veckor sedan. Israel har vägrat gå med på FN:s krav om en internationell undersökningskommission för att utreda varför nio turkiska medborgare miste livet.

Turkiet säger sig inte ha förtroende för Israels undersökningskommission.

– Vi har inget förtroende överhuvudtaget för att Israel ska kunna genomföra en opartisk utredning efter denna attack mot en civil konvoj på internationellt vatten, sa Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoghlu i morse.

Turkiets krav är att Israels räd mot hjälpkonvojen utreds av FN.

FN:s generalsekretare Ban Ki Moon ställde samma krav bara 24 timmar efter den blodiga räden som chockade världen.

Israel anser sig ha kapacitet att på egen hand utreda händelsen och har nu alltså tillsatt en egen kommission.

I en eftergift gentemot världssamfundet låter man två internationella observatörer ingå i panelen. Det är fredspristagaren David Trimble från Nordirland och den kanadensiske juristen Ken Watkin.

Dessa observatörer kommer dock inte att ha rösträtt i kommissionen och Israel kommer också att kunna vägra dem tillgång till dokument som kan skada landets säkerhet eller diplomatiska relationer.

Medan Turkiet ser det som oacceptabelt att den anklagade parten i tvisten agerar både åklagare och domare, så har man från Washington välkomnat Israels beslut.

Israel har kapacitet att genomföra en rättvis utredning, anser Vita Huset, som kallar beslutet att viktigt steg framåt.

Från arabländerna och EU har det ännu inte kommit några reaktioner.

EU:s utrikesministrar möts i dag för att bland annat diskutera möjligheter för EU att bidra till lättnader i blockaden mot Gaza.