inrikes

Folkpartiet vill ha nytt scenkonsthus i Stockholm

Operan är för gammal, Stockhom behöver ett nytt scenkonsthus och det ska delfinansieras av näringslivet. Det är en av punkterna på Folkpartiets kulturpolitiska program som presenteras i dag.

Christer Nylander, Folkpartiets talesperson i kulturfrågor:
 – Vi tycker att det behövs, dels för konsten i sig, och dessutom är det nuvarande operahuset inte i tillräckligt bra skick för att användas. Det behövs en rejäl upprustning för möjligheterna i Stockholm och för nationalscenen.

Det kallas för "scenkonsthus", hur kommersiellt ska det vara?

– Vi ser framför oss ett operahus som också har utrymme för andra scenkonster som dans och musik. Det är ofta så man gör internationellt när man gör en stor investering i ett nytt hus så ser man till att det kan användas för olika scenkonster. Men i grunden handlar det ju om att vi ser att Kungliga operan behöver rustas upp och då föreslår vi att man gör på det här sättet istället.

Hur ska det finansieras?

– Vi tycker att regeringen efter valet ska sätta sig ner med näringslivet och diskutera hur man gemensamt kan få pengar till att göra ett ambitiöst scenkonsthus. Det behövs dels för att markera Sverige som kulturland, men också för att det ska finnas goda möjligheter för scenkonsten i Sverige.

Hur skulle ett scenkonsthus förvalta det uppdrag som Operan har i dag?

– Det blir ett liknande uppdrag, en nationalscen för operan så klart. Men den ska alltså också rymma annan scenkonst som dans och musik.

I Kulturnytt i april rapporterade vi om att Folkpartiet vill ha kvalitetskontroll av statliga konstinstitutioner, och vänta med portföljmodellen.
Läs och lyssna här: