Grängesberg

Ingen psykisk störning bakom mord

Den 48-årig kvinna som åtalats för mord, mordförsök och grov mordbrand i Grängesberg led inte av någon allvarlig psykisk störning och gör det inte i dag heller. Det framgår av den rättspsykatriska utlåtande, som Falu tingsrätt fick på måndagen. 

Den 48-åriga kvinnan har åtalats för att en kväll i januari ha mördat sin make genom att tända eld på parets lägenhet i Grängesberg.

När räddningstjänsten kom till platsen hittades mannen död, förgiftad av koldoxid.

Kvinnan, som är svårt kriminellt belastad sedan tidigare, anhölls misstänkt för att ha mördat maken och även för att ha försökt mörda hans son, som dock lyckades undkomma branden genom att ta sig ut genom ett fönster.

Falu tingsrätt ansåg för en månad sedan att det fanns övertygande bevis  att kvinnan begätt de åtalade gärningarna och rätten beslutade om en rättspsykiatrisk undersökning.

Den visar alltså att hon var inte påverkad en någon allvarlig psykisk störning vid tidpunkten för brotten och att hon inte lider av någon sådan i dag heller.

Det finns därför inte medicinska förutsättningar att döma henne till rättspsykiatriska vård. Allt tyder på att tingsrätten nu därför kommer att döma kvinnan till ett mycket långt fängelsestraff. Nästa måndag återupptas för övrigt förhandlingarna.

Kvinnan dömdes för sju år sedan till åtta års fängelse, sedan hon strypt en tidigare pojkvän med en sladd. Och för 17 år sedan knivvhögg hon den man hon då hade relation med. Ett års fängelse för misshandel blev straffet då.

dalanytt@sr.se