Barnens Romanpris - för hela familjen

Onsdag 18.8. Torsdag 19.8. Fredag 20.8. kl 11.03 i P1

Den här veckan startar Sveriges Radios nya programserie för hela familjen. I tre program, den 18, 19 och 20 augusti får vi följa en barnjury från Rambodalsskolan i Norrköping när de diskuterar fem svenska barnböcker och väljer vem som ska belönas med ”Barnens Romanpris”.

Programledare är Kerstin M Lundberg & Ylva Mårtens.

 

I det fjärde och sista programmet, den 23 augusti kl. 11.03 i P1, avslöjar barnjuryn vinnarboken och priset delas ut av radiocheferna, Mats Svegfors och Cilla Benkö,  i en direktsändning från skolgården i Norrköping.

De fem nominerade böckerna är:

”Vi rymmer igen” av Bo R. Holmberg

”Hedvig och Hardemos prinsessa” av Frida Nilsson

”Kung Steve och alla hemlösa hjärtans blues” av Thomas Fröhling

”Fyren och stjärnorna” av Annika Thor och Per Thor

”Adzerk – den vita hingsten” av Lin Hallberg

Nomineringslistan är sammanställd av en grupp vuxna barnbokskritiker som ur 2009 års svenska utgivning valt böcker för 9 – 12-åringar

Barnens Romanpris del 1 av 4:

Den 18 augusti kl.11.03 i P1

Repris den 22/8 kl. 19.03 i P1

I det första programmet presenterar sig barnjuryn. Den visar sig bestå av en ”läslus”, en ivrig fotbollspelare, en hästtjej, en bibelläsare, en street-dansare och en som bygger modelltåg. Alla har de läslustan gemensam. I det här programmet diskuterar de ”Vi rymmer igen” av Bo R. Holmberg, en berättelse om Brandon och Teresa, som rymmer tillsammans. Är det rätt att rymma, undrar juryn, och varför rymmer de?

Är du nyfiken? Hur går diskussionen i barnjuryn? Lyssna på några klipp i förväg!

 

Barnens Romanpris del 2 av 4:

Den 19 augusti kl. 11.03  i P1

Repris den 24/8 kl. 23.30 i P1

I ”Barnens Romanpris”, Sveriges Radios nya programserie för hela familjen, fortsätter  barnjuryn från Rambodalsskolan i dag att diskutera två av de fem nominerade böckerna.

”För barnslig” men ”lätt” och ”ganska rolig”, tyckte flera i barnjuryn om ”Hedvig och Hardemos prinsessa” av Frida Nilsson, en berättelse  om bråk och kärlek i skolmiljö.

”Bästa boken”, ”klockren”, ”lite långtråkig” och ”cool” var de skiftande omdömena om ”Kung Steve och alla hemlösa hjärtans blues” av Thomas Fröhling, en berättelse i huvudet på en tokkär hiphoppare. Hur uttalar man för övrigt huvudpersonens namn? Diskussionen blev så intensiv att barnjuryn till slut fick ringa författaren och fråga.

Lyssna i förväg? Korta klipp ur diskussionen med barnjuryn:

Barnens Romanpris del 3 av 4:

Den 20 augusti kl.11.03 i P1

Repris den 28/8 kl. 18.15 i P1

Barnjuryn från Rambodalsskolan diskuterar de två sista böckerna på nomineringslistan.

Några i juryn hade svårt att identifiera sig med barnen i denna berättelse från 1917, ”Fyren och stjärnorna ” av Annika Thor och Per Thor, men andra tyckte det var spännande att läsa om orättvisor och fattigdom förr.

”Spännande”, ”lite långtråkig ibland” och ”jättebra” tyckte juryn om ”Adzerk – den vita hingsten ” av Lin Hallberg, en annorlunda hästbok, som delvis utspelar sig i Mongoliet. Men vem vet vad ”träns” är för någonting?

Är du nyfiken? Lyssna redan nu på två klipp ur tredje programmet!

Barnens Romanpris del 4 av 4:

Den 23 augusti kl.11.03 i P1 i direktsändning

I dag är det final för Sveriges Radios nya programserie för hela familjen, ”Barnens Romanpris”. Vilken av de fem nominerade böckerna har barnjuryn valt? I en direktsändning från  Rambodalsskolan i Norrköping, kungör radiocheferna, Mats Svegfors och Cilla Benkö, vem som skrivit bästa barnboken för 9-12-åringar, 2009 och delar ut priset 30.000 kr pristagaren. Juryn berättar om arbetet med de nominerade böckerna och pristagaren intervjuas.