Fotbollstutor kan bli tystare

Ett av de stora samtalsämnena utanför planen på fotbolls-VM är de fotbollstutor, så kallade vuvuzelas, som många anser stör upplevelsen av VM. Efter upprepade klagomål på oljudet, säger nu en av tillverkarna att man har kommer att tillverka en ny tystare vuvuzela.

I Sydafrika är det många som stör sig på ljudet från fotbollstutorna, men kanske mer utanför planen än på. Det tutas nämligen också på offentliga platser.

När ljudet hörs genom tv- och radioapparater på matcherna låter det snarare som en gräshoppssvärm.

Ljudet från en vuvuzela kan nå upp till emellan 100 och 130 decibel - och det är på gränsen till att kunna orsaka permanenta hörselskador, särskilt när ljudet varar under en hel fotbollsmatch på 90 minuter.

Spelare och kommentatorer klagar över koncentrationssvårigheter och att de inte hör domarens visselpipa som har ungefär 122 decibel. Andra klagar över att vuvuzelorna överröstar varje försök till sång på läktaren.

En av tillverkarna säger nu att man har tagit fram en ny vuvuzela med ett modifierat munstycke, som ger ett ljud som är 20 decibel lägre än ursprungsversionen. Frågan är förstås om det alls gör någon skillnad i det stora hela med de miljoner vuvuzeals som redan är sålda.

Den sydafrikanska fotbollspubliken försvarar sin tuta, och den internationella fotbollfederationen Fifa har gett sitt stöd och säger att den är en del av den sydafrikanska fotbollskulturen.