Malmö

Oroar sig för mamma i Kirgizistan

En av många oroliga som följer händelserna i Kirgizistan är Nuria Bönnemark i Malmö. Hennes mamma bor i en by väster om Bisjkek och vågar inte gå ut.

Sedan några år bor Nuria Bönnemark i Sverige. Här är hon gift och har barn. Hon kommer från byn Alexandrovka väster om Bisjkek och har hela sin familj kvar i hemlandet. Trots att det är långt till den södra delen av landet där oroligheterna är som värst, vågar hennes mamma ändå inte gå ut på grund av stölder och plundring.

- Det är mest unga människor som går i grupp och stoppar folk och tar det de vill ha, säger Nuria Bönnemark.

Liksom många andra kirgiziska familjer är Nuria Bönnemarks familj etniskt blandad. Hennes pappa är uzbek, mamman är kazak. Med tanke på hur vanligt det är med blandade familjer tror inte Nuria Bönnemark att oroligheterna nu kommit av sig själva utan att någon organiserat oroligheterna.

- Ja, någon står bakom det.

Vem skulle det vara?

- Det kan vara vem som helst. Det kan vara Bakijev också, men jag vill inte påstå det.

I april tvingades presidenten Kurmanbek Bakijev från makten. En del tror att det kan vara han som på något sätt ligger bakom.

Kirgizistan har litet över fem miljoner invånare och en stor uzbekisk minoritet. För tjugo år sedan var det liknande svåra oroligheter som ledde till diskriminering av uzbeker. Det drabbade några av Nurias bröder. Eftersom familjen är blandad har syskonen själva kunnat välja vilken nationalitet som ska registreras i passet. Precis som i det gamla Sovjetunionen registrerar Kirgizistan nationaliteten på sina medborgare i passet. Nuria har skrivit sig som kazak och det gjorde också en bror till henne. Men en bror skrev sig som uzbek i passet. Det gjorde att han inte kunde läsa vidare efter skolan.

- Den som var uzbek diskriminerades och gick inte vidare. Den som var kazak gick vidare. Man märkte det direkt. De som hade lite uzbekisk brytning blev som fiender för kirgizer, säger Nuria Bönnemark.

Den nuvarande presidenten Roza Otunbajeva har lovat nyval till hösten, men har ingen kontroll över den södra delen av landet. Nu har hon bett Ryssland att skicka trupper. Nuria tror att det kan hjälpa, men också att det kan göra allting värre.

- Då blir det riktigt krig, jag vet inte. Det känns inte bra.

Anna Bubenko

anna.bubenko@sr.se