Sarkozy och Merkel eniga om ekonomin

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy är eniga om hur EU bör styras i ekonomiska frågor.

Beskedet gavs på en presskonferens i Berlin inför EU:s toppmöte senare i veckan:

– Vi behöver en starkare ekonomisk ledning i EU än vi haft hittills. Och den ledningen bör vara EU:s 27 stats och -regeringschefer, sa Angela Merkel.

Och på den punkten tycks Frankrike nu ha gett efter. Sarkozy har länge pläderat för en sorts "ekonomiregering", som ska omfatta bara de sexton euroländerna. Enligt det franska förslaget skulle den här ekonomiregeringen också få ett gemensamt sekretariat.

Den tyska invändningen var att EU då riskerar att splittras i två grupper.

Enligt kvällens uppgörelse accepterar Tyskland nu ändå det franska begreppet "ekonomiregering". Men kompromissen innebär alltså att den bör omfatta hela EU.

Nicolas Sarkozy sade på presskonferensen att den här konstruktionen inte hindrar att de sexton euroländernas ledare när som helst ändå kan hålla "pragmatiska och operativa" träffar.

Sarkozy och Merkel har också enats om att på det ekonomiska toppmötet G20 i Kanada gemensamt driva kravet på en omsättningsskatt på handel med finansprodukter, så kallad finanstransaktionsskatt.