Örebro

Tar bort gratis p-platser

Från 1 augusti tillkommer en parkeringsavgift vid flera kommunala arbetsplatser i centrala Örebro.

Det här är en åtgärd som kommunen hoppas ska förbättra luftkvaliteten och folkhälsan genom att personalen på kommunen kanske då använder bilarna i mindre utsträckning.

Örebro kommun hade visionen att politiker, chefer och medarbetare skulle cykla, gå eller åka kollektivtrafik från och till jobbet och även i sin tjänsteutövning när man 2008 antog en ny resepolicy i klimatplanen. Den innehöll bland annat ett delmål om att förminska klimatbelastningen från de anställdas resor med 30% från 2008 till 2020.

– Man får ett och annat ilsket samtal förstås och det är inte kul om det är en förmån man har som försvinner och det har jag full förståelse för. Och att en del sitter knepigt till förstås och kanske måste bilpendla långa sträckor och så, säger Per Elvingson klimatstrateg på Örebro kommun.

– Men sedan så har sett på reseundersökningen att vi har väldigt många annställda som har nära till jobbet men som tar bilen till jobbet ändå. Och där ser vi att Örebro kommun måste också göra rätt i diskussionen med resten av samhället, fortsätter klimatstrateg Per Elvingson.