Örebro

Kritik mot nytt ungdomshus

Satsningen på all-aktivitetshuset Tegelbruket för ungdomar i Örebro får nu kritik för att det kan få religiös prägel. De två organisationer som tillsammans med kommunen står bakom projektet har nämligen kristen grund.

Magnus Natschki som är kulturarbetare tycker att det redan finns tillräckligt med samabete mellan kyrka och kommun i Örebro.

– Vi har redan ett kulturhus med kristna förtecken, och nu kommer det ännu en gigantisk satsning på ungdomsverksamhet som även det går med kristna förtecken. Jag ställer mig väldigt kritiskt till att kyrkan får så stor utrymme i fostrandet av våra ungdomar i stan, tycker Magnus Natschki.

0m några år, 2012 ska det öppnas en större mötesplats för lite äldre ungdomar i Örebro. Det blir en slags ungdomsgård med Fryshuset i Stockholm som förebild.

Det är KFUM och bildningsförbundet Sensus som är initiativtagare, men Örebro kommun och ÖBO finns med och stödjer verksamheten. 6,4 miljoner kronor om året är det tänkt att skattebetalarna i Örebro kommun står för.

Magnus Natschki tror att den kristna prägeln kan avskräcka en del ungdomar från att gå dit.

– Det finns människor som inte vill ha med religösa samfund att göra, och den största satsningen måste väl ändå vara till för dem med!

Den styrande koallitionen i Örebro vill gärna samarbeta med olika organisationer i samhället. Bechet Barsom, kristdemokrat och ordförande för kultur och medborgarnämnden ser inget problem med att KFUM och Sensus har kristen grund.

– Jag vet inte om det finns så mycket kristenhet i dessa verksamheter. Utifrån det jag läst och sett ser jag inga antydningar till något konfessionell verksamhet när det gäller deras aktiviteter, säger Bechet Barsom, Kd.

Marie Hansson
marie.hansson@sr.se
0733-56 23 37