ROVDJUR

Jakten stoppade vargstammens tillväxt

Vargstammen i Sverige växer inte längre - för första gången på sju år.
Enligt en ny rapport fanns 172-208 vargar i landet i slutet av vintern, ungefär lika många som vid samma tid i fjol.

Vinterns jakt har alltså fyllt sitt syfte att stabilisera stammen. Under jakten, som ägde rum i januari, fälldes 28 vargar. Ytterligare minst 11 djur har dött av andra orsaker under inventeringsperioden.

Utan denna åderlåtning hade stammen med säkerhet växt, men nu verkar förlusterna och tillväxten ha tagit ut varandra. Det är första gången sedan vintern 2002 - 2003 som vargarna inte ökat i antal.

Målet uppnått
När regering och riksdag tog beslut om jakten - den första allmänna jakt som tillåtits på varg sedan mitten av 1960-talet - var det just detta som var avsikten. Målet är att hålla vargarna på den nuvarande nivån i avvaktan på ett kommande beslut om stammens framtida storlek.

I rapporten som har tagits fram av Viltskadecenter, påpekas att det kan finns ytterligare 20 vargar inom landets gränser, men fler analyser behövs för få detta bekräftat.

-Jakten gav ett gott resultat, utifrån målsättningen, säger Olof Liberg, koordinator för det skandinaviska vargprojektet Skandulv och en av dem som tog fram det vetenskapliga underlaget inför jakten.

Minskad jakt?
Han är inte bekymrad över att det beräknade antalet djur, 172-208, ligger en bit under den nivå på 210 djur som statsmakterna beslutat. Vargstammen varierar i storlek över året och är alltid som minst på våren, innan årets nya valpar kommer till världen. Efter föryngringen växer stammen kraftigt och på hösten finns det betydligt fler vargar ute i markerna.

-När beslutet togs om 210 djur nämndes aldrig om det var en vår- eller höstsiffra. Vi valde då att lägga oss mitt emellan de båda nivåerna när vi gjorde beräkningarna över jaktkvoterna. Men vill man ha 210 djur på våren måste jakten minskas något den kommande vintern, säger han.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio