recension | tv

Smärtsamt roligt med Klungan

Humorgruppen Klungan ligger bakom radioprogrammet Mammas nya kille och förra året gjorde de succé med pjäsen Det är vi som är hemgiften i samarbete med koreografen Birgitta Egerbladh. I går gick det första avsnittet av gruppens nya humorserie Ingen bor i skogen på SVT.

Jag tror att man ska passa sig för att va' sig själv.

Scenen, ett slutet hus med nio rum, rymmer ett par typer. De kan hälsa på varandra, och det gör de, men ut kommer de inte.
   Här finns den kulturintresserade Lundabon som lämnats av sin fru och börjar speeddejta, den grymtande skogsarbetaren som sätter sig ner och håller käften och så roligast av alla: han som har stripigt svartfärgat hår med en decimeterlång utväxt, och drömmer om att uppfostras i en djurfamilj, börja om från början helt enkelt. När han listar "topp fem" djurföräldrar han helst skulle vilja bo hos hamnar älgfamiljen på plats nummer två:

Jag tror att älgarna skulle acceptera mig för den jag är. Älgmamman: hård men rättvis, Älgpappan: sprallig. Rolig förebild.

Det är välskrivet, och roligt på det här smärtsamma viset. Med hjälp av tillspetsade dialekter, snygg scenografi och inte minst: en hel massa kärlek till mänskorna.