Norrbotten

Lyckat projekt skapar jobb

Genom ett tvåårigt EU-projekt har 500 långtidsarbetslösa i Norrbotten som inte längre har a-kassa fått hjälp till riktiga jobb och resulatet är över förväntan. 24 procent av de deltagande har fått arbete längre än tre månader.

Långtidsarbetslösa i Norrbotten som inte längre har a-kassa har fått hjälp till riktiga jobb. Totalt har 500 arbetslösa utanför Fyrkantsområdet i Norrbotten varit inskrivna i ett tvåårigt EU-projekt för att söka och få jobb.

En av de är Anita Jacobsson från Nattavaara by utanför Gällivare som har haft olika vikariat sedan 1990-talet.

– Nu har jag fått fast tjänst och fyller snart 60 år. Så jag är verkligen lycklig att ha månadslön, säger hon.

För Gunilla Ström Kejonen från Gällivare innebär det en rad förändringar i livet. Hon har nu en anställning fram till sista oktober, efter att ha varit arbetslös i över tre år.

Vad är din känsla efter att ha gått igenom projektet och fått ett jobb efter så lång arbetslöshet?

– Jag har fått tillbaka självkänslan och självförtroendet, så det känns helt underbart att ha ett jobb att gå till på morgonen och dessutom ett som man trivs med. Jag är jätteglad för att nu får jag göra det jag tycker om och få betalt för det, säger hon.

Resultatet av projektet att få långtidsarbetslösa till arbeten är över förväntan. Sex procent fler än planerat har fått anställningar längre än tre månader.

– Resultatet är 24 procent och det är högt över förväntan, säger Roger Bergdahl vid arbetsförmedlingen i Kalix.

Totalt har projektet kostat 50 miljoner kronor för 500 deltagare, varav drygt 80 har arbete idag.

Det är ett projekt inom Europeiska socialfonden som finns för att främja sysselsättningen.

Lena Jatko chef för arbetsförmedlingen i Gällivare och Jokkmokk understryker att åtskilliga miljoner skulle ha betalats ut till aktivitetsstöd utan att ge några jobb till de arbetssökande, så det är väl investerade pengar.

– Det är jätteviktiga pengar som vi har använt och att folk har kommit i jobb. Vartenda arbetstillfälle, varenda människa som får en ny framtid är mycket värt, anser Lena Jatko.