Boktipset

Lena Sjödins boktips v.24

Sommarlovet har börjat, semestrarna duggar tätt. Här är två roliga och lättlästa pocketböcker att ha i semesterväskan. En helt igenom rolig roman och en faktabok att både roas av och roa med.

Karlstad Zoologiska av Hanna Hellquist
Det är lite Pippi Långstrump över Hanna Hellqvists bok om sin uppväxt tillsammans med alla djur och en pappa som kommer och går i tillvaron.

Pappan har inget riktigt jobb, istället far han runt i Sverige och träffar en massa kompisar och kommer hem med trynsnokar, chincillor, hundar, kattor och papegojor i en aldrig sinande ström.

Det är dråpliga anekdoter om insmugglade sköldpaddor och paddor som drunknar i blomkålssoppa. Men det är också en bok om oförmågan att vara en pappa som andra, om hur alla djur blir plåster på såren för ensamheten. Djuren blir det som håller ihop familjen och är den kommunikationskanal som existerar mellan Hanna och hennes föräldrar. Varje djur har ett kapitel. Tillsammans blir de en roman med den kärleks- och insiktsfulla ton som känns igen från Hanna Hellquist krönikor och radiopratande.

Lagom finns bara i Sverige och andra myter om språk av Mikael Parkvall
Det finns många myter kring språk. Som att svenska skulle vara ett litet språk, att eskimåerna har 40 ord för snö och att vi i Sverige är ensam om ordet lagom. Mikael Parkvall, lingvist till yrket, tar i sin bok upp ett antal av de här språkliga myterna (som media ständigt upprepar).

I 25 kapitel får vi serverat små smakliga språklektioner. Det är underhållande skrivet med en lagom besserwisserton, t ex tycker författaren att han, när det kommer till språkliga frågor, passar lika bra om inte bättre i TV-sofforna än Fredrik Lindström. Allmänbildande, roligt och bra fakta att ta till när samtalsämnena tryter på sommarens alla grillfester.