Volvo går som tåget i Europa

Volvo fortsätter sitt segertåg på den europeiska personbilsmarknaden. I maj ökade Volvos försäljning med 18,6 procent, trots att marknaden som helhet krympte jämfört med samma månad 2009.

Volvo Personvagnar sålde i maj 17 882 bilar i de länder som omfattas av branschorganet Aceas statistik - EU plus Schweiz, Norge och Island.

Ökningen med 18,6 procent var en av de största för något bilmärke. Bara Land Rover och Lexus, som båda i absoluta tal säljer betydligt mindre än Volvo, noterade större procentuella ökningar jämfört med maj förra året.

Totalt sjönk försäljningen inom Acea-området med 8,7 procent, enligt de preliminära siffror som presenterades på tisdagen. I ett pressmeddelande anger Acea två orsaker: Den ekonomiska situationen i Europa blivit kärvare och på vissa håll har statliga stödåtgärder avslutats. I Tyskland tappade bilföretagen totalt 35 procent av sin försäljning.

Sammanlagt under årets fem första månader har bilförsäljningen i Europa dock ökat 2,3 procent, jämfört med samma period 2009. Volvos ökning är 23,5 procent. Därmed har Volvo också ökat sin andel av Europamarknaden från 1,3 till 1,6 procent.

Saab redovisas inte längre som ett särskilt märke i statistiken. De Saab-bilar som sålts ingår under "övriga märken".

(TT)