vm-porträtt

Sneijder - rutinerad 26-åring

Han har redan en makalös karriär bakom sig - och kommer till VM efter en makalös säsong med Inter. 26-årige Wesley Sneijder är Hollands största stjärna.

Dödens grupp på EM 2008: Rumänien, Italien, Frankrike och Holland.

Wesley Sneijder fyller 24 samma dag som gruppspelet drar i gång för Hollands del mot Italien. Det blir ett mål för Sneijder och seger. Och Holland vinner till slut gruppen överlägset. Man imponerar och guldsnacket drar i gång.

Men i kvartsfinalen mot Ryssland går det knackigt. Med bara tio minuter kvar leder ryssarna med 1-0 och Holland får inte till det. Men speciellt en spelare försöker. Den som förbundskapten van Basten har byggt hela sitt lag kring.

Den dåvarande Real Madrid stjärnan ligger några minuter senare bakom van Nistelrooys kvitteringsmål, som räddar laget vidare till förlängninsspel.

Men där gör Ryssland två mål och tar sig ju sen också hela vägen till final. Och Wesley Sneijder, holländaren som då kallas La Ligas hetaste frisparksskytt, får packa väskan och åka hem.

Trots sin ungdom var EM för två år sen inte hans första mästerskap. I VM 2006 spelade han från start i samtliga Hollands matcher. Men det blev bara fyra stycken. Portugal satte stopp redan i åttondelen.

Då spelade Sneijder fortfarande i den holländska ligan. I Ajax. Och de beryktade frisparkarna lärde han sig där. I lagets fotbollsakademi, som pappa Barry skrev in honom i när Wesley bara var sju år.

Och i Ajax fick alla de små lirarna ett elastiskt nät att ta med sig hem att skjuta bollen mot så att den studsade tillbaka för skott igen.

Och så där höll han på. Som Björn Borg vid garageporten i Södertälje. Sneijder övade upp sin bollkontroll - och det med båda fötterna. Han var från början högerfotad men tack vare mycket träning som barn har han också en vass vänster.

Som 18-åring fick Wesley Sneijder chansen i Ajax skadedrabbade A-lag mitt under säsongen. När den var över hade han 17 matcher och fyra mål på meritlistan.

Sneijder detbuterade i U-21 landslaget 2003 och bara månaden efter det blev han också den yngsta holländaren någonsin att spela i A-landslaget. Inte ens 19 år fyllda.

Som 23-åring skrev han på för Real Madrid och blev lagkamrat med barndomsidolen Raul. Många spanska experter ifrågasatte värvningen. Men när han avgjorde derbyt mot Atletico i början av säsongen- 07 tystade han de flesta.

Nu tillhör han ju naturligtvis Inter - sen ett knappt år. Champions League-mästarna från i våras som har mycket att tacka Sneijder för sin framgång.

En tvåfotad anfallsdirigent bara 170 cm lång men med ett tungt skott. Och med 61 landskamper på sitt konto som 26 åring.

Och det där med frisparkarna, här ett tips till Danmark: Sneijder har själv berättat att när han skjuter från ungefär 20 meters avstånd då gör han det med insidan av foten

Är det längre i från eller från sidan så satsar han mer på att skruva. Och när det gäller siktet så tenderar han att skjuta mellan den andre och tredje spelaren i muren utifrån sidlinjen räknat.

Susanna Andrén
susanna.andren@sr.se