Helsingborg

Nu skördas knopparna till bröllopet

Idag skördas det rhododendronknoppar på Sofieros slottsträdgård i Helsingborg. Där ska de ingå i blomsterdekorationerna vid kronprinsessans bröllop på lördag. Men allt regn och hagel har gått hårt åt blommorna.

– Vi fick hagel för en vecka sedan och det har regnat, så det har blivit märken. Vi får leta där det varit lä, säger arbetsledaren Christer Nilsson.

Christer Nilsson och hans medarbetare klättrar runt i de stora buskagen med sekatörerna i högsta hugg i jakten på lämpliga grenar där det ännu finns ljusrosa och vita rhododendronknopppar kvar.

Sofiero fick det ovanliga uppdraget för en månad sedan och sedan dess har trädgårdsmästarna hållit tummarna att det skulle finnas blommor kvar. Och att det i alls blir rhododendronblommor från Sofiero i bordsdekorationerna på bröllopet kan man tacka den kalla våren för.

Tre till fyra kubikmeter är beställda och klockan sju i morse gav man sig ut för att skörda i slottsträdgårdens skuggiga partier och under dagen ska blommorna åka kyltransport till Stockholm.

– Det gäller att ha en plan B, säger Cecilia Wånge, trädgårdschef på Sofiero.