Europeiska republikaner möts i Stockholm

På lördag gifter sig kronprinsessan Victoria och då ska Republikanska föreningen hålla en konferens med republikanska representanter från Europa. Syftet är att skapa en paraplyorganisation för europeiska republikanska rörelser och delegater från Belgien, Danmark, Nederländerna, Norge, Spanien och Storbritannien kommer till Stockholm för att delta.

Mona Abou-Jeib Broshammar är generalsekreterare i Republikanska föreningen och säger att rörelserna i de olika länderna ska utbyta erfarenheter med varandra. Att mötet hålls under bröllopshelgen är för att uppmärksamma att skattebetalarnas pengar går till det kungliga bröllopet.

- Vi tycker det är fel att svenska folket ska bekosta bröllopet. Ambitionen är att vi ska lära oss av varandra i den här europeiska paraplyorganisationen. För att till exempel i Sverige säger vi att kungen har ett väldigt högt PR-värde, och jag tycker att det ska bli jätteintressant att möta våra europeiska kollegor och höra vad som sägs där.

Republikanska föreningen vill avskaffa monarkin, som de anser avara odemokratisk. Och faktum är att den republikanska rörelsen i Sverige är starkare än i andra europeiska monarkier. Men trots det är republikanerna ganska få i Sverige, och frågan är om den stora medieuppståndelsen över bröllopet ökar eller minskar sympatierna för kungahuset.

Men tydligt är i alla falla att Republikanska föreningen kraftigt ökat sitt medlemsantal, ja faktiskt fördubblat det under året. Det beror på att det stora firandet retar dem som inte är positiva till monarkin. Därför vill Republikanska föreningen med anledning av prinsessbröllopet uppmärksamma kungahusets ställning som representanter för Sverige, som Mona Abou-Jeib hävdar inte är så starkt som hovet påstår.

- Rojalisternas främsta argument är ju att vi tjänar på monarkin, tack vare det här europeiska samarbetet tror jag att vi tillsammans kan ta död på faktoider, alltså felaktiga föreställningar som finns därute om hur värdefullt monarkin är som statsskick.

En felaktig föreställning är enligt Mona Abu-Jeib bilden av kungen om den främsta representanten för Sverige. Hon visar ett tidningsurklipp med en undersökning gjord i Tyskland som visar vad just tyskarna främst förknippar med Sverige. Högst upp ligger Ikea, Stockholms stad, älgen och Astrid Lindgren och med det menar Mona att det främsta argumentet för monarkin, betydelsen av kungen som sveriges representant, inte håller.

Men varför ska de då hålla mötet under bröllopshelgen, är de mot bröllopet?

- Jo men det är väl fint med bröllop det tycker vi alla, två människor som har blivit förälskade i varandra och ska slå samman sina liv och bli ett, det är ju väldigt vackert. Men tanken växte fram för att vi alla var väldigt trötta på den här ensidiga fokuseringen av bröllopet. Man kan se det som en slump eller så var det en god strategi. Jag tror det var blandat slump blandat strategi, det är någonstans mitt emellan.

Reporter Soheil Pouresmaili, publicerat 15/6 2010