Kramfors

Ungdomarna får en skatepark

Nu är det klart att skateboardåkarna i Kramfors kommer att få en ny skatepark. Markarbetena är igång och sedan ska ungdomarna själva få vara med och bestämma hur parken ska se ut.

Tobias Andreasson,13 år, och hans kompisar gillar skateboard. Men de har haft svårt att hitta ställen där de kan köra i Kramfors.

De har testat olika ställen i centrum men antingen riskerar de att bli påkörda av annan trafik eller så tycker de vuxna att de är i vägen och så blir de bortkörda.

I juni förra året fick Tobias ovanligt mycket skäll av en äldre man som tyckte de var i vägen.

Tobias tyckte det var väldigt otrevligt men det fick honom också att reagera. Därför skrev han ett medborgarförslag till kommunen där han bad om en speciell skatepark eller åtminstone några skateboardramper där ingen kunde köra bort dem.

Demokrati går ofta långsamt och först nu på måndag, över ett år senare, tas medborgarförslaget upp till beslut i Kramfors kommunfullmäktige.

Men samtidigt har tekniska kontoret på kommunen jobbat med frågan och hittat ett ställe som passar för skateboardåkning.

Så när Tobias tillsammans med Sveriges Radios reporter Ulla Öhman idag besökte tekniske chefen i Kramfors, Staffan Östlund, så hade han ett glädjande besked att lämna:

– Vi är redan igång. Vi är på god väg med markarbetena och när det är klart så tar vi in ungdomarna i arbetet att göra iordning parken som de vill ha den. Så nu är det bara att bygga!

Platsen för den nya skateparken är ett område mellan Kramforsån och OK-macken i Öd.

Totalt satsar kommunen 500 000 kronor på anläggningen.

Tobias tycker att det är en mycket bra plats och blir glad när han hör att den bara är ägnad åt skateboardåkare.

– Förut när vi hade en annan plats att åka på så kom det några vuxna och förstörde den. De slog sönder och skräpade ner. Det är väldigt farligt om det kommer grus och skräp på banan för då kan man ramla väldigt illa på skateboarden, förklarar Tobias.

Tobias föreslår tekniske chefen att det ska finnas papperskorgar och kvastar vid skateboardparken så att det går att hålla rent. Och det är en bra idé, tycker Staffan Östman.

Troligen blir skateparken inte klar innan sommarlovet är slut.

– Men någongång i augusti hoppas vi vara klara, så de ska hinna använda parken i år, lovar Staffan Östman.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se