Bantning av Samerådet kritiseras

Organisationen Same Ätnam är skarpt kritisk mot förslaget att minska antalet ledamöter i Samerådet till hälften. Förslaget kommer från ordföranden Mattias Åhrén, eftersom Samerådet, enligt uppgift, gått back en halv miljon kronor under de senaste två åren.

Under ett möte i Tromsö i helgen diskuterade Samerådet det här sparförslaget, som också innebär att kansliet i princip läggs ner.

Men Same Ätnam godtar inte förslaget, säger ordföranden Lars Nila Lasko.  

- Det är viktigt att man har ett organ som är representativt för medlemmarna, och inte ett expertorgan, säger Lars-Nila Lasko.

Sameätnam har en av de idag 15 platserna i Samerådet. Medlemmar i Samerådet är nio samiska organisationer från Sverige, Finland, Norge och Ryssland. Sparförslaget som finns innebär att 7 personer ska representera medlemmarna.  

- Då förlorar man själva syftet med Samerådet, att ha ett samarbetsorgan mellan de samiska huvudorganisationerna. Sen kan man också fråga om legitimiteten, säger Lars Nila Lasko. 

Sparförslaget motiveras med att om platserna minskar från 15 till 7, får man de mest engagerade personerna och att det blir högre status att vara medlem. Kan du inte se att det stämmer?

- Jag har svårt att tänka mig att någon av rådsmedlemmarna känner ett oengagemang, så det är ett dåligt argument, säger Lars-Nila Lasko.

Sameätnams lösning på det ekonomiska underskottet är istället att banta administrationen, sänka ribban för den vart fjärde år återkommande konferensen samt att minska på resekostnaderna.

- Nu hade man ett möte på ett dyrt hotell i Tromsö som inte ens någon av huvudorganisationerna har råd att ha möte på. Hade man haft möte på ett billigare hotell så hade man sparat hälften av möteskostnaderna. Så visst kan man dra ner på möteskostnaderna, säger Lars-Nila Lasko.

Samerådets ordförande Mattias Åhrén vill inte låta sig intervjuas. Åhrén säger till Sameradion att det här är en intern fråga som han inte vill ventilera i media.

Anna Sunna

anna.sunna@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio