Brittisk ursäkt för Bloody Sunday

Storbritanniens premiärminister David Cameron bad i dag om ursäkt för att brittiska soldater sköt ihjäl 13 katolska demonstranter i Nordirland 1972.

Den brittiska armén får hela skulden för det som hände i den nordirländska staden Londonderry för 38 år sedan när 13 katolska demonstranter sköts ihjäl.

En händelse som har kallats the Bloody Sunday - den blodiga söndagen.

I tolv år har en utredning jobbat med att ta fram sanningen, och slutsatsen är otvetydig, säger premiärminnister David Cameron.

– De brittiska soldaterna gjorde fel, inget kan rättfärdiga det de gjorde, sa David Cameron när utredningen presenterades i dag.

Ingen av de ihjälskjutna demonstranterna bar skjutvapen, soldaterna sköt inte som svar på bensinbomber eller stenkastning, det kom inga varningar innan beskjutningnen började. Utredningen visar att skadade sköts ihjäl när de försökte fly och människor som försökte hjälpa skottskadade dödades. Premiärmininser David Cameron sa att han å regeringens och landets vägnar beklagade det inträffade.

För de anhöriga var rapporten en upprättelse. En första utredning på 70-talet friade soldaterna och la skulden på demonstranterna.

– Vi har segrat, sa John Kelly vars bror Michael sköts ihjäl bara 17 år gammal.