SSR:s LANDSMÖTE HEMAVAN

Extra landsmöte om renbeteskonvention

Svenska samernas riksförbund, SSR kallar till extra landsmöte till hösten.
Anledningen är renbeteskonventionen.

SSR:s ordinarie landsmöte har dragit igång i Hemavan.

Huvudfrågan på landsmötet renbeteskonventionen mellan Norge och Sverige. Men landsmötet kommer inte att fatta något beslut om det nya förslaget.

Istället kommer man alltså att ha ett extra landsmöte om det i höst.

Tomas Sevä i Muonio sameby i Pajala kommun berörs av konventionen i och med att norska renbetesdistrikt får vinterbete i kommunen.

- Vi är inte nöjda med områdesprotokollet. Det ställer till så mycket bekymmer i vårt område. Det ryms ju inte hur mycket samebyar som helst i Muonio sameby. Det finns ju en begränsning.

Tomas Sevä tycker inte att det spelar någon roll att man inte kommer att fatta något beslut om konventionen, eftersom man nu kommer att få er tid att förbereda sig till i höst.

- Jag hoppas att alla kommer och att det blir ett enhetligt beslut. Och dom som inte kommer dom har ju godkänt landsmötets beslut, säger Sevä.

Anledningen till att man inte kommer att fatta något beslut i frågan är enligt SSR:s ordförande Jörgen Jonsson att remissen kom till deras kännedom en vecka innan landsmötet. Då hade alla landsmötes handlingar redan gått ut till samebyarna.

- Vi fick signaler ifrån samebyarna att man inte diskuterat det här riktigt grundligt utan man ville invänta remissen, säger Jonsson.

Men vore det inte naturligt att diskutera just den här konventionen, eller fatta ett beslut om det just på landsmötet?

- Det är en landsmötesfråga. Men det blir ett extra landsmöte här efter sommaren, säger Jonsson.

Jörgen Jonsson tror inte att det är några problem att få samebyarna till ytterligare ett landsmöte i höst.

- Den här frågan är av så stor betydelse för samebyarna, så man kommer att ställa upp på det extra landsmötet.

David Rydenfalk
david.rydenfalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio