Sorg och chock i södra Kirgizistan

Staden Osj i södra Kirgizistan präglas i dag av sorg och chock efter det som hänt, dödssiffrorna fortsätter att stiga och internationella Röda Korset bedömer att flera hundra människor dödats sedan slutet av förra veckan.

Mamasali Sjamirbekov visar skadorna på sin bil som han fortfarande kör omkring med trots att flera rutor är sönderskjutna och hela vänstra sidan full av kulhål. Det var i fredags i förra veckan som Sjamirbekov och ett par andra statsanställda från Osj blev beskjutna.

– Chauffören blev svårt skadad och ligger på sjukhus, säger Mamasali Sjamirbekov som själv är kirgiz medan kollegan som körde är uzbek. De som sköt var uzbeker som inte ville släppa fram bilen i sitt område.

Stämningen i Osj präglas i dag av sorg och chock över det som har hänt. Dödssiffrorna fortsätter att stiga och Internationella Röda Korset bedömer att flera hundra människor dödats sedan slutet av förra veckan.

Nu pågår det svåra arbetet med att få fram hjälpsändningar till alla nödställda, inte minst de tiotusentals flyktingar som flytt Osj och byarna runt omkring. Många uppges befinna sig i grannlandet Uzbekistan vars gräns ligger bara någon dryg mil från Osj.

Andrea Berg från människorättsorganisationen Human Rights Watch huvudkontor i New York råkade befinna sig i Osj i förra veckan och kunde inte ta sig däifrån när våldsamheterna bröt ut.

– Människor skrek och himlen blev svart av brandröken när de uzbeiska stadsdelarna attackerades, berättar Andrea Berg som till slut lyckats ta sig till den kirgiziska huvudstaden Bisjkek. Berg tror trots den underliggande etniska konflikten i området att upploppen snarare var organiserade politiskt.

– Enligt den information jag har handlade det om krafter som vill destabilisera Kirgizistan, säger Andrea Berg på Human Rights Watch och pekar ut kretsen kring förre presidenten Kurmanbek Bakijev som ansvarig för våldet.