måndag 21 juni

Rösten genom livet

– Om det sitter hundra människor i publiken och jag har lyckats att beröra en av dem, då har jag gjort mitt jobb, säger barocksångerskan Anna Nyhlin i ett tidgare program i serien Rösten. Och just rösten som ett instrument för att beröra är ett tema som återkommit många gånger under seriens gång.
I det femte och avslutande programmet samtalar programledare Boel Adler med journalisten Lasse Berg, författaren Ylva Eggehorn och sångaren Mikael Samulesson om röster som påverkat och följt dem genom livet. De spelar också musik av bland andra J.S Bach, Jaques Brel och Eva Cassidy. Dessutom hör vi Sten Bergman, Selma Lagerlöf– och en storspov!

Under min barndom på femtiotalet så var ju radion den stora Rösten som skrev in oss alla i något som var större. Jag tänker på väderleksrapporten till exempel. Vädret i vårt kvarter var ju inte alls det samma som på radion. Vi hade inte det här med "mulnande och så småningom regn". Vi hade bara nånting grått som sänkte sig som en ödslighet över sandlådan och piskställningarna. Vädret i radion var så mycket större och mer betydelsefullt. Radion lyfte oss alla till en annan nivå.

Ylva Eggehorn
är poet och skönlitterär författare och hon har också skrivit text till flera av psalmbokens psalmer. Hennes bok "Kvarteret Radiomottagningen" är en av svensk litteraturs finaste barndomsskildringar.

Lasse Berg har levt större delen av sitt vuxna liv i Asien och Afrika. I sin bok "Gryning över Kalahari" berättar han om de teorier som finns kring människans ursprung och om altruism och behovet av gemenskap som viktiga evolutionära drivkrafter.

Mikael Samulelsson är sångare med bred repertoar och med många uttryck och färger i sin röst. Uppväxt i familj där sången stod i centrum har han som vuxen sjungit opera, musikal och romanser.