Vinna eller försvinna

Nu handlar det med största säkerhet om att vinna eller försvinna för mina favoriter Bafana Bafana. Tränaren Parreira har sagt att 4 poäng bör räcka för avancemang så vinst mot Uruguay  och saken skulle vara klar. Ja i alla fall nästan.

Att behöva besegra Frankrike i sista gruppmatchen känns inte direkt som någon drömsituation.

Följer nu med kommentator Lasse Granqvist de 6 milen från Joburg till Pretoria och Loftus Verveld. Det känns spännande av flera skäl. Självklart matchen men också att återse min ”gamla hemstad”.

Min fru Helen jobbade nämligen i Pretoria under 8 år och våra barn tillbringade en hel del tid där ... Så jag hade näst intill klippkort dit för att träffa familjen .

Pretoria är till skillnad mot ”gruvstaden” Johannesburg en vacker stad. Byggd på kullar och  dessutom alltjämt landets huvudstad. Ursprungligen boernas stad, men ANC har alltsedan Mandelas tid  låtit regeringen sitta kvar här.

Men nu var det ju fotboll det skulle handla om.

Match på Loftus,  rugbyarena, som dock används för fotboll emellanåt.

Sverige spelade här 1999 i samband med Göran Perssons beryktade Sverigeturne, när Jas Gripen skulle säljas. Vinst1-0 tror jag det blev till Bafana Bafana.

Pretoria är just nu även fotbollshuvudstad i Sydafrika. Både mästarna Super Sport och 2:an i ligan Mamelodi Sundowns kommer härifrån och har självklart flera spelare med i truppen.

Gaxa, Mphela och Khumalo startade senast, men den som både jag och de flesta sydafrikaner vill se på planen nu är  mycket populäre hemmaspelaren Matthew Booth. Ende vite spelaren i truppen och gift med en svart f.d miss Sydafrika. Mycket omskrivna och jämförs allt som oftast här i Sydafrika med paret Beckham.

Just nu passerar vi Vortrekker monumentet och då vet jag att vi är nära både Loftus och  matchdags. Härlig känsla!

Per Josefson
per.josefson@sr.se