FORSMARK

Samtliga 29 aktivister åtalas

Vice chefsåklagare Magnus Berggren har bestämt att samtliga 29 anhållna, utländska Greenpeaceaktivister som i måndags tog sig in på området runt Forsmarks kärnkraftverk, ska åtalas. 13 av dem är från Tyskland, 8 från Polen, 5 från Danmark, 1 från Storbritannien, 1 från Frankrike och 1 från Finland.

Rättegången inleds i morgon i Uppsala tingsrätt. Magnus Berggren rubriceras brottet som grovt:

– Det finns flera skäl till det. Det här var en synnerligen välplanerad och välorganiserad aktion med många personer inblandade. Det är också så att ett kärnkraftverk är ett skyddsobjekt av särskilt intresse. Det här har också inneburit en stor samhällskostnad för både Forsmark och samhället i övrigt, för polisinsats t ex.

Har du någon ungefärlig siffra på vad det handlar om för kostnad för Forsmark?

– Det handlar om flera miljoner kronor.

Vad kan de dömas för?

– För grovt olaga intrång är straffskalan upp till två år.

Är de här personerna kända för liknande brott tidigare?

– Det finns icke bekräftade uppgifter mot ett antal av personerna i utredning, att de varit inblandade i liknande verksamhet tidigare. Nu har vi begärt information från deras hemländer för att få veta hur det de facto är, säger vice chefsåklagare Magnus Berggren till Upplandsnytt.

Ytterligare 30 personer är misstänkta för brott i samband med Greenpeace intrång på Forsmark i måndags, merparten av dem är svenskar. För dessa dröjer rättsprocessen.

Strålsäkerhetsmyndigheten har i dag varit på kärnkraftverket för att samla information om måndagens händelse. Myndighetens utredning av Greenpeace-aktivisternas intrång ska vara klar redan veckan efter midsommar.