Oljekatastrofen slår mot svenska pensioner

De stora svenska fondbolagen har hittills förlorat omkring 1 miljard kronor på sina BP-aktier på grund av oljekatastrofen. Det visar en genomgång som tidningen Dagens Industri gjort.

Den pågående katastrofen i Mexikanska golfen har också fått effekter för svenska pensions- och fondsparare.

Det brittiska oljebolagets aktiekurs har i princip halverats efter haveriet och det har slagit mot AMF:s, Folksams, Handelsbankens och de andra stora förvaltarnas globalfonder.

Hittills har värden på omkring en miljard kronor raderats ut eftersom bolagen valt att sitta stilla i båten och inte sålt av några mängder av BP-aktier. Men den situationen kan ändras, rapporterar Dagens Industri.

Till tidningen i dag säger bland andra Swedbank Robur att man nu noga följer mötet mellan BP-ledningen, dess svenske ordförande Carl- Henric Svanberg och den milt sagt uppretade amerikanske presidenten Barack Obama i dag.

– Diskussionen mellan BP och presidenten är en av de aspekter som ligger till grund för vårt framtida innehav i BP, säger informationschefen Pär Bäckman på Swedbank Robur.

Han säger också att en eventuell avveckling av BP-ägandet måste ske under ordnade former för att spararna inte ska behöva ta större förluster än nödvändigt.

Någon panikförsäljning av BP-aktier från svenskt håll ska man kanske inte vänta sig de närmaste dagarna.