Kan fällas för fildelning - utan tekniska bevis

I jakten på rättspraxis så vill polis och åklagare se var gränsen går för att fälla personer för fildelningsbrott. I ett åtal som lämnats till Mora Tingsrätt finns ingen teknisk bevisning, men åklagaren tror ändå på fällande dom.

Det handlar om en film som Tor Lundberg har gjort.

– Allt har jag gjort själv och lärt mig olika program och suttit och brottats för att få till en bra slutprodukt. Och den har fått bra kritik, vilket känns riktigt roligt.

Tor Lundbergs film handlar om älgjakt och han säljer den till jägare bland annat för att visa hur man fostrar en älghund.

– Och så tar en person och lägger upp den på internet. Han tjänar ju inget på det själv, men han förstör ju för mig. Så det känns riktigt surt.

När han upptäckte att filmen fanns på Pirate bay fick han hjälp av en kompis att kolla vilken användare som spridit den.

En kille har erkänt att den kommer från hans nickname, men han nekar till att det är han som har delat ut filmen.

– I det här fallet verkar det inte vara så mycket teknisk bevisning och därför är det lite otypiskt fildelningsfall, säger Daniel Westman som är forskare i rättsinformatik vid Stockholms universitet.

Det handlar alltså inte om spårning till en viss IP-adress eller så, i stället  bygger bevisningen mycket på att ett vittne som pratat med killen om att han spridit filmen. Men åklagaren Henrik Rasmusson räknar ändå med att han ska kunna fälla killen.

– Det klart att en bevisning som består i att man beslagtagit ett tekniskt medium eller liknande kan ju vara starkare, men den ger ju inte svar på vem som har suttit vid knapparna vid det aktuella brottet, säger han.

Tor Lundberg kräver 120 000 i skadestånd för pengar han aldrig fått när folk laddat ner istället för att köpa.

– Det är ju en annan sak om man fildelar verk av Madonna som är multimiljonär eller apples produkter till exempel. Men när man gör något själv så är det ju egna pengar man har satsat i produktionen. Så det är betydligt mer kännbart för en enskild.