STOCKHOLM

Enklare avverka skog föreslår regeringen

Det ska bli enklare att avverka så kallad skyddsskog och svårföryngrad skog föreslår regeringen.
Det ska räcka med att informera skogsstyrelsen om planerade avverkningar i dessa skogar, enligt regeringens förslag.
De röd-gröna anser att förslaget försvagar de samiska rättigheterna.

Regeringen föreslår alltså att man ska slopa skogsbrukets tillståndsplikt när det gäller avverkningar i skyddskog och svårföryngrad skog - ett förslag som berör stora delar av samebyarnas vinterbetesområden.

Förslaget innebär att en markägare innan avverkning enbart behöver redovisa hur naturvårdens och kulturmiljövårdens intressen ska tillgodoses.

Regeringen vill med detta förenkla och förkorta väntetiderna för markägarna innan en avverkning.

Markägarna behöver inte längre redovisa några hänsyn till rennäringen nedanför året-runt markerna och möjligheten att överklaga en avverkning försvinner dessutom.

I en gemensam skrivelse och i flera enskilda yttranden tar Milljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet avstånd från förslaget

- Man tar för lite hänsyn till regeringen, säger Tina Ehn, riksdagsledamot för Miljöpartiet.

Åke Sandström är centerpartistisk riksdagsledamot från Västerbotten och han menar att samebyarna har missbrukat möjligheterna att överklaga avverkningstillstånd - framförallt i Västerbotten.

- Det gagnar ingen att man blockerar avverkningar för 20-25 miljoner kronor, säger Sandström.

Men regeringen konstaterar i sitt förslag att detta överklagningsverktyg inte har använts speciellt mycket av samebyarna - antalet överklagningar har varit omkring femton stycken per år de senaste fem åren.

Regeringen konstaterar vidare att varje överklagat tillstånd är ett tecken på misslyckat samråd och ger därför Skogsstyrelsen i uppdrag att följa hur samrådsförfarandet melllan skogsbruk och rennäring fungerar i praktiken.

Regeringen betonar också att samrådet nedanför året runt markerna även i fortsättningen bör ske på frivillig väg och att detta ska stödjas och uppmuntras av myndigheter och näringsorganisationer.

För skogsbruket på rennnäringens året-runt marker kvarstår den lagstadgade samrådsplikten och dessutom måste markägarna redovisa hur den ska tillgodose rennäringens intresse i samband med avverkning.

Efter klockan 16.00 i dag onsdag ska frågan debatteras i riksdagen.

Jörgen Heikki, SR Sámi Radio
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio