Kronoberg

Farliga lekar vid järnvägsområden

Det är inte ovanligt att ungdomar befinner sig uppe på tåg, inne på bangårdar eller på järnvägar, trots den enorma säkerhetsrisken som det innebär, enligt Trafikverket.

Senast i helgen omkom en 19-åring kille från Ljungby när han fick ström i sig på en bangård i Trelleborg. Orsaken till varför han befann sig där är inte klarlagd.

Men Jörgen Niklasson, som är säkerhetschef på Trafikverket, tror att många vistas på farliga banområden eftersom de inte är tillräckligt medvetna av riskerna. Två till tre ungdomar dör varje år till följd av olyckor på järnvägar då de fått ström i sig.

-- Om man visste hur farligt det var skulle ingen vara där och klättra.

Klänger sig fast på tåg
En av de direkt livsfarliga lekarna på järnvägarna är så kallat tågsurfande, vilket innebär att man olagligt klänger sig fast på tåg, vanligtvis på pendel- eller godståg för att åka med.

En som känner till tågsurfandet och har vänner som gör det är Daniel Björck från Växjö.

– De gör det för att är spännande och för att se vem som kan åka längst, säger han.

"Chicken race" framför tågen
En annan riskfylld lek som också förekommer på järnvägarna är att ungdomar ställer sig framför tåg, för att se vem som vågar stå kvar längst på spåret när tåget närmar sig. Det är ett problem som förekommer i hela landet, enligt Trafikverket.

– Det kallas "chicken race" och det är också livsfarligt för tåget kommer väldigt snabbt. Så det är lätt att göra en missbedömning. Det är också en jobbig situation för tågförarna för de har inte möjlighet att stanna tågen, förklarar Jörgen Niklasson.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se