Vuvuzela-verk av Håkan Lidbo i P2

Vuvuzelan har på rekordtid klivit in i svenska hem och tagit över ljudrummet.
− Årets instrument utan tvekan, säger Elle-Kari Höjeberg, kanalansvarig för P2, som beställer ett verk för vuvuzela av kompositören och artisten Håkan Lidbo.

− Rent musikaliskt är det en utmaning! Personligen tycker jag att slagverk är ett roligare ”fotbollsinstrument”, men vuvuzelan har ett speciellt sound som jag ska försöka omvandla till ett mycket kort och begripligt verk, säger Håkan Lidbo.

Sedan fotbolls-VM startade förra veckan har vuvuzelan blivit ett omdebatterat samtalsämne. Älskad av vissa och hatad av andra − det enda som är säkert är att få förhåller sig neutrala till instrumentet.

P2:s beställningsverk kommer att framföras inför VM-finalen. Närmare detaljer kring uruppförandet meddelas senare.

− Självklart förtjänar vuvuzelan en plats i musiklivet! Det måste vara en utmaning för en tonsättare att fundera över hur detta instrument kan användas "på riktigt" i ett verk. Den utmaningen tycker jag är värd ett beställningsverk för P2, säger Elle-Kari Höjeberg, kanalansvarig.

− Min tanke är att skriva ett verk som går att framföra live och i radio. Jag funderar på att använda mig av både traditionella vuvuzelor och av plastvarianten som hörs under fotbollsmatcherna, säger Håkan Lidbo, som precis har beställt tre vuvuzelor från Tyskland speciellt för tillfället – i Sverige fanns inga att få tag på.

Om Håkan Lidbo
Håkan Lidbo har släppt mer än 200 skivor, allt ifrån obegriplig knasterminimalism till låtar till melodifestivalen. Han har remixat och producerat artister som Fatboy Slim och sina egna idoler Yello. Han är också en av programmakarna bakom Ström i P2.

Pressbilder
Traditionell vuvuzela. Foto: Mattias Ahlm/SR.
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/1120830_2000_1333.jpg
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/1121935_2000_1333.jpg

Håkan Lidbo. Foto. Mattias Ahlm/SR
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/1121949_1333_2000.jpg

För mer information, vänligen kontakta:
Maria Lekteus, pressinformatör P2
maria.lekteus@sr.se
0732 314556

Elle-Kari Höjeberg, kanalansvarig P2
elle-kari.hojeberg@sr.se
0708 847074